Familia:Asteraceae
Genul:Centaurea
Specii: cyanus
Denumire populara:albastră, dioc, droc, floare de grâu, floare vânătă, flparea-paiului. ghioc, iarba-frigurilor, măturică, potroacă, sglăvoc, tătăişă vânătă, vineţea
Plantă erbacee, anuală, terofitâ, cosmopolită, mezofită, moderat termofilă, la pH amfitolerantă, întâlnită ca buruiană în semănăturile de grâu şi secară, uneori pe marginea drumurilor, în regiunea de câmpie şi dealuri din România. Genetic, 2n=24. Fitocenologic, încadrată în Secalietea, Car. Aperetalia. Originară din Sicilia, Tesalia (Grecia). Răspândită în toate ţările cultivatoare de grâu şi secară.
Recoltare Calatidiile (Cyani flos cum receptaculis) sau numai florile marginale (Cyani flos) se recoltează în iul.—aug., pe timp uscat, prin ruperea calatidiilor în primul caz sau numai a florilor asimetrice de pe marginea calatidiilor în cel de al doilea caz. Uscarea la soare sau în poduri acoperite cu tablă, în strat subţire. Uscarea artificială la maximum 35"C. Florile brunificate se îndepărtează. Se păstrează în saci textili sau în pungi de hârtie.
Bioterapie. Florile au importanţă fitoterapeutică în medicina umană şi veterinară. Principiile lor active au rol diuretic, antidiareic, antiinflamator (mai ales în oftalmologie), calmant. Recomandate intern în diaree, dispepsii, afecţiuni renale, şi ale vezicii urinare, iar extern în iritaţii oculare.
Medicină umană. Uz intern. 1. Pentru tratarea bolilor de rinichi şi ficat, ca diuretic: a) infuzie, din o linguriţă flori uscate peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se bea călduţă, în trei reprize, cu o jumătate de oră înainte de masă; b) macerat, din o linguriţă flori uscate într-un pahar cu vin sau bere. Se lasă acoperit 24 ore. Se strecoară. Se bea fracţionat, cu 30 minute înainte de a mânca. 2. Pentru tratarea diareei, dispepsiei, afecţiunilor renale şi ale vezicii urinare: infuzie, din 1 1/2 sau 2 linguriţe flori uscate, mărunţite, peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15—20 minute. Se strecoară. Se bea câte un sfert de cană, cu 20 minute înaintea meselor principale; pentru mărirea diurezei se pot bea 2 căni pe zi.
Uz extern. Calmant în bolile de ochi: infuzie,din 1 şi 1/2 linguriţă flori laocanăde apă în clocot. Se aplică comprese pe ochi sau cataplasme
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu