Familia:Asteraceae
Genul:Silybum
Specii:marianum
Denumire populara:
Parti folosite:fructele
Plantă erbacee, anuală sau bienală, hibernantâ, cultivată, uneori subspontană. Cere temperatură ridicată mai ales în timpul înfloritului şi fructificării, cerinţe moderate faţă de umiditate şi sol (nu suportă solurile grele); se mai numeşte. Genetic, 2n = 34.
Compoziţie chimică:
Planta conţine saponozide, ulei volatil. Fructele conţin silimarină (formată din flavonidele silibină, silidianină, silicristină), betaina hidroclorică, aminoacizi (1-cisteina, glicina, acidul 1-glutamic, acidul d-1-2-amino-butiric, d-1-leucina, tiramina), lipide (3-4%), polihidroxifenil cromone, acid fumăric etc.
Era utilizată încă din vremea Iui Hyeronimus Bosch (1595), devenind un adevărat medicament hepatobiliar în sec. 18.
Uz intern. Pentru tratarea bolilor de ficat, hepatită epidemică, hepatită cronică, cu rol de protecţie a celulelor hepatice: infuzie, din 1 — I 1/2 linguriţă fructe măcinate peste care se toarnă o cană cu apă în clocot. Se lasă acoperită 10—15 minute. Se strecoară. Se beau 2 căni pe zi, din care una dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, după care se stă culcat pe partea dreaptă; a doua cană se bea fracţionat, jumătate după masa de prânz şi restul după masa de seară.
Medicina populară utilizează rădăcina, frunzele şi fructele sub formă de ceai, praf sau tinctură în tratarea hepatitei epidemice, pleureziei, şi bolilor splinei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu