Familia:Papaveraceae
Genul:Corydalis
Specii:cava sin. bulbosa
Denumire populara:breabăn, brebecea, B. alb, B. roşu, breberi, floarea-Sângeorgiului, brebenei albi
Parti folosite:bulbii
Plantă erbacee, perenă, geofită, mezofită, mezotermă, amfitolerantă la pH, întâlnită în păduri luminoase, margini de pădure, livezi, din regiunea de câmpie până la cea montană; Genetic, 2n= 16.
Compoziţia chimică: tuberculii conţin până la 5% alcaloizi, din care cei mai importanţi pentru medicină sunt bulbocapnina şi coridalina. Alcaloizii au structură aporfinică.
Recoltare. Bulbii (Corydalidis tuber) se recoltează la sfârşitul perioadei de vegetaţie. Se scot din pământ cu sapa sau cazmaua. Se usucă în strat subţire, în pod acoperit cu tablă. Se păstrează în pungi de hârtie.
Bioterapie. Bulbii speciei sunt folosiţi în medicina umană. Alcaloidul coridalina are proprietăţi narcotice asupra animalelor poikiloterme (cu sânge rece). Alcaloizii aporfinici (glaucina, bulbocapnina, coridina, izocoridina) au acţiune adrenalitică. La om, acţiunea alcaloidului bulbocapnina este asemănătoare scopolaminei, pur simptomatică, salutară pentru pacient. Paralizează nervii motori şi inversează efectul hipertensor al adrenalinei. Intervine favorabil în parkinsonism, paralizii însoţite de stări de agitaţie, în tremurături de origine cerebrală şi hemiplegii. Acţionează pozitiv în tratamentul coreei minor. Infuziile şi decocturile sunt mai eficiente decât alcaloizii, în stare de substanţă pură. în medicina empirică bulbii plantei se folosesc în afecţiuni ale sistemului nervos central, afecţiuni hepatobiliare, ca antihelmintice.emenagoge, antimicrobiene.
1. Pentru tratarea parkinsonismului, paraliziilor însoţite de stări de agitaţie, hemiplegiilor, tulburărilor nervoase de origine vestibulară: preparate cu bulbocapnina,în doze de 0,05 — 0,2 g pe zi. Administrarea se face pe cale orală sau injectabilă. 2. Pentru tratarea afecţiunilor sistemului nervos central, afecţiunilor hepatobiliare, helmintozei, ca emenagog şi antimicrobian: infuzie, din 10 g bulbi peste care se toarnă 100 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 20 minute. Se strecoară. Se bea câte un păhărel de trei ori pe zi. Alcaloidul bulbocapnina este utilizat în clinicile de boli nervoase. Acţionează asupra sistemului nervos central ca anestezic, provocând o imobilitate catatonică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu