22 sept. 2008

BRUSTUR (Arctium lappa)


Familia:Asteraceae
Genul:Arctium

Specii:lappa

Denumire populara:; se mai numeşte blustur, bruscălău, brustan, caftalan, calcoceni, capitalei, captalan, capul-călugărului, ciulin, cârcei, clococean, ghim-poasă, iarba-boierului, lapuc, lipan, nădai, scai mărunt, scaiul-oii, sgae
Parti folosite:radacina,frunze

Plant
ă erbacee, bienală, terofită, mezofită, mezotermă, slab-acid-neutrofilă, rezistentă la secetă şi temperaturi extreme,întâlnită pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, căilor ferate, pe lângă garduri, zăvoaie inundabile, comună în întreaga ţară, de la câmpie până în zona montană. Genetic, 2n = 36.
Compoziţie chimică:
rădăcina conţine inulină (cca 40%), acizii palmitic şi stearic, sitosterol, stigmasterol,acid cafeic,ulei volatil (0,10%), vitamine din complexul B, săruri de potasiu etc. Frunzele conţin substanţe antibiotice insuficient studiate. în fructe se găseşte arctiina.
Recoltare.
Rădăcinile (Bardanae radix) se recoltează primăvara (IIIIV), pentru plantele de 2 ani, şi toamna (X—XI), pentru cele de un an. Se scot din pământ cu cazmaua. Se spală imediat într-un curent de apă. Se curăţă de părţile aeriene. Se îndepărtează exemplarele seci şi ciotoase. Dacă sunt groase se despică în 2—4 părţi. Se usucă la soare în strat subţire. Uscare artificială la 35-50C. Frunzele (Bardanae folium) se recoltează fără peţiol în lunile mai-iun., înainte de înflorire. Se usucă la umbră într-un singur rând, în poduri acoperite cu tablă. Se întorc zilnic. Uscarea artificială la 40C. Se păstrează în saci textili la loc uscat.
Bioterapie.
Rădăcinile prezintă importanţă terapeutică pentru medicina umană şi veterinară. Principiile active la om au acţiune diuretică, sudorifică, depurativâ, coleretică, hipoglicemiantă, antitumorală (G.A. Dombardi, 1966). La animale acţionează laxativ, diuretic, sudorific, depurativ, hemostatic, uşor carminativ.antiinflamator, antifurunculos,coleretic şi uşor ruminator (E. Neagu, C. Stătescu, 1985). Este utilizată în tratamentul maladiilor renale şi cutanate. Maladiile cutanate pot fi eczeme cu descuamare, seboree a feţei, exantem hepatic cu ulceraţii, seboree uscată a pielii capului. Mai este folosită în tratamentul alopeciei (cheliei), afecţiunilor hepatobiliare, furunculozei şi tumorilor. Stimulează funcţiile hepatobiliare şi creşterea părului. Acţionează eficient în tratarea furunculozei. Extractul din rădăcini posedă acţiune antitumorală.
Medicină umană.
Uz intern. 1. Pentru răceală, gripă, afecţiuni renale, litiază biliară, hipertensiune, eliminarea toxinelor din organism: a) decoct, din 3—4 linguri pulbere rădăcină la 1 l apă clocotită. Se continuă fierberea 2 minute la foc scăzut. Se strecoară. Se îndulceşte; întreaga cantitate se bea în timpul unei zile; b) decoct din 1 lingură pulbere rădăcină la o cană (250 ml) cu apă. Se fierbe 15 minute la foc moale. Se lasă acoperit 15 minute pentru a se răci. Se strecoară. Se îndulceşte. Se beau 3—4 căni pe zi, din care una seara. 2. Pentru tratarea diabetului zaharat: infuzie, din o lingură rădăcină mărunţită, peste care se toarnă o cană (250 ml) apă clocotită. Se acoperă 15 minute. Se strecoară. Se beau 2—3 căni pe zi. 3. Pentru tratarea disfuncţiei glandelor sudoripare (hipersecreţie şi hiposecreţie): macerat la cald, 3—4 linguri rădăcină la 1 l apă fierbinte. Se lasă acoperită 30 minute. Se strecoară. Se bea în cursul unei zile. 4. Pentru tratamentul furun­culelor: elixir, 32 g extract fluid de rădăcină, 20 g alcool 95", 40 g sirop simplu, 5 g tinctură de vanilie, 200 g apă. Se ia câte 1 lingură pe zi.
Uz extern. 1. Pentru tratarea afecţiunilor bucale: tinctură, din 300 g frunze proaspete marunţite la 1/2 l alcool. Se lasă 7 zile într-o sticlă astupată cu dop. Se agită zilnic. Se strecoară. Se badijonează cavitatea bucală de mai multe ori pe zi sau se clăteşte gura cu soluţie fără a se înghiţi. 2. Pentru tratarea herpesului: decoct, din 4 linguri rădăcină mărunţită la 300 ml apă. Se fierbe 15 minute. Se pun comprese sau se fac tamponări de mai multe ori pe zi. 3. Pentru tratarea dermatitelor, ecze­melor: decoct, din 25 g pulbere rădăcină la 1 l de apă sau 30 g rădăcină tăiată mărunt. Se fierbe 20 minute. Se lasă apoi acoperit 15—20 minute. Se strecoară. Se aplică spălaturi locale, folosindu-se un tampon cu vată; în răceală se fac frecţii. 4. Pentru tratarea rănilor, rănilor cu ulceraţii, bolilor de piele: alifie, pregătită din o jumătate de pahar suc de frunze obţinut la mixer şi o jumătate pahar ulei sau alt unguent. Se amestecă bine. Se aplică unguente locale. 5. Pentru tratarea furun­culelor, cu diminuarea durerilor: cataplasme, cu suc obţinut prin stoarcerea rădăcinilor proaspete (mai ales cele recoltate primăvara). 6. Pentru tratarea tenurilor grase şi acneice: cataplasme sau spălaturi locale cu suc obţinut din rădăcini proaspete, sau decoct concentrat din rădăcină proas­pătă. 7. Pentru combaterea mătreţii, căderii părului, stimularea creşterii părului; a) decoct, din 25 g rădăcină la 1 l de apă sau 2—3 linguri rădăcină mărunţită la 1/2 1 de apă. Se fierbe 20—30 minute la foc moale. Se lasă acoperit 15—20 minute. Se strecoară. Se aplică frecţii pe pielea capului după ce în prealabil a fost spălată cu apă caldă şi săpun; b) decoct, din 3—4 linguri pulbere rădăcină, 3 —4 linguri frunze mesteacăn mărunţite şi 1 lingură oţet la 1 l de apă. Se fierb 20 minute. Se lasă acoperit 20—30 minute. Se strecoară. Se fac frecţii locale ca mai sus. 8. Pentru combaterea seboreei, mătreţii şi pentru tonifierea părului: tinctură, din 20 g rădăcină mărunţită la 100 ml alcool. Se lasă la macerat 15—20 zile. Se strecoară. Loţiunea se aplică local şi apoi se face o frecţie puternică cu un prosop

Un comentariu:

Anonim spunea...

bun site, imi place. bravo