BRÂNCUŢĂ (Sisymbrium officinale)
Familia:Brasicaceae
Genul:Sisymbrium
Specii:officinale
Denumire populara:bubolnic, buruiană de răul-băieţilor, frunza-voinicului, iarba-voinicului, micsandre sălbatice, muştar alb, sâmcuţă, răpită, usturoiţă
Parti folosite:partea aeriana
Plantă erbacee, anuală sau bienală, terofită, xeromezofită spre mezofită, mezotermă, acid-neutrofilă, întâlnită în locuri ruderale, necultivate, lângă drumuri . Genetic, 2n = 14.
Recoltare. Partea aeriană (Sisymbrii herba), frunzele (Sisymbrii folium) se recoltează în perioada înfloritului, pe timp frumos, după ora 10. Se usucă la umbră, de preferat în poduri acoperite cu tablă, în strat subţire. Seminţele [Sisymbrii semen) se recoltează la maturitatea fiziologică. Se păstrează în pungi de hârtie, la loc uscat.
Bioterapie. Partea aeriană a plantei şi seminţele au importanţă în medicina umană tradiţională etnoiatrică. Principiile active au rol antiinflamator, emolient, antimicrobian. Conţine, ca şi muştarul, sinigrozidă. Folosită în tratamentul erizipelului, tusei, răguşelii, guturaiului, faringitei, iar la copiii mici împotriva colicilor.
Medicină umană.
Uz intern. 1. Pentru tratarea tusei de diverse etiologii, răguşelii, atoniei faringiene, combaterea scorbutului: infuzie, din 1 linguriţă plantă proaspătă bine mărunţită, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 10— 15 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se bea încet, cu înghiţituri rare. Redă vocea artiştilor şi dascălilor. 2. Pentru tratarea afoniei (dispariţia vocii) şi răguşelii: sirop, pregătit din fierberea plantei în sirop simplu. Se bea câte un păhărel de trei ori pe zi (dimineaţa, prânz şi seara), după mese. 3. Pentru tratarea tusei,răguşelii, guturaiului, faringitei,colicilor la copiii mici: a) infuzie, din 2 g frunze uscate sau mărunţite sau 2 g seminţe peste care se toarnă 100 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere. Se bea câte un păhărel dimineaţa„prânz, seara; b) decoct, din 2 g frunze uscate şi mărunţite sau 2 g seminţe la 100 ml apă. Se fierbe 5 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere. Se bea câte un păhărel dimineaţa, prânz, seara. Se mai poate folosi extractul fluid, extractul uscat şi tinctura.
Un comentariu:
Interesant. Multumesc pentru informatii.
Trimiteți un comentariu