14 iul. 2008

Afinul (Vaccinium myrtillus)

Familia: Fabaceae
Genul: Vaccinium
Specia: myrtillus
Denumire populara:
Afin , pomusoare ,afene , cucuzie
Parti folosite:Fructele , frunzele si lastarii

Arbust repent indigen intalnit in paduri montane , tufarisuri de jneapan si ienupar , mai ales pe versantii umbriti si umezi. Drajoneaza si marcoteaza viguros invadand vegetatia din jur.

Compozitie chimica

-
fructele contin :apa (86%), zaharuri (7-13%), zaharoza (1-2%), cenusa (0,45-0,50%), proteine (0,8-1,2%) , acizi organici (cca.1%) din care acid uric (cca.0,9%) , acizii benzoic tartric , malic (0.05-0,15%) , substante pectice (0,359-0,490%) , tanin (0,300-0,430%) , vitamina C (12-20mg%) vitamina A (280 u.i.),
vitamina PP(0,2 mg%) , vitaminele B1 si B2(0,02mg% fiecare), vitamina E, saruri minerale de potasiu (50mg%) , calciu (10 mg%)
fosfor (8mg%) , magneziu (6mg%), sulf (8mg%) , clor(5mg%) , mangan(3mg%) , fier (1mg%) .
-frunzele si lastarii contin: tiamina , riboflavina , vaccinina , arbutina ,ericolina , acizii chinic ,mirstic , palmitic ; alcoolii cerilic , miricilic etc.

Recoltare

Frunzele (Myrtilli folium) se culeg manual în perioada de la sfârşitul lunii iul. începutul lui sept. Se usucă la umbră, în strat subţire. Uscare artificială, la 35 —40°C. Se păstrează în saci de pânză. Fructele (Myrtilii fructus) se recoltează când ajung la maturitatea fiziologică, în iul.-aug. Se usucă pe rame cu plase de sârmă galvanizată în încăperi aerate,bine încălzite.
Uscare artificială, la 60-70°C. Se
păstrează în saci de pânză sau pungi de hârtie.



Bioterapie

Frunzele şi
fructele au importanţă terapeutică în medicina umană şi veterinară. Principiile active din frunze au rol : astringent, bacteriostatic, hipoglicemiant. Reco­mandate în tratarea diareei, diabetului, infecţiilor urinare, uremiei, gutei, reumatismului. Principiile active din fructe au rol diuretic, antiinflamator, antidiareic, antihelmintic. antiseptic intestinal, anti­septic urinar, adjuvant în tratamentul de bază al diabetului; uşor coronaro-dilatatoare, asigură reglarea cardiovasculară, protejează pereţii vaselor sanguine, protejează organismul împotriva radiaţiilor, activează regenerarea purpurii retiniene şi sensibilizează fotoreceptorii. Recomandate intern în diaree, enterocolite de fermentaţie, enterocolite de putrefacţie, oxiurază, diabet, infecţii urinare, arterite ale mem­brelor inferioare, ateroscleroză cerebrală şi tulburări de circulaţie encefalică, hipertensiune arterială, sechele după infarct, coronari te, tulburări vasculare de senescenţă,maladii vasculare ale diabeticilor. Extern, în faringite, stomatite, afte, muguet (micoză), eczeme, răni sângerânde.
Taninurile conţinute de A. au proprietăţi antidiareice şi antiseptice; ele aglutinează bacteriile din flora microbiană oprind fermentaţia sau putrefacţia; coagulează plăgile sanguinolente si diminuează secreţia. Flavonidelc au importante şi variate proprietăţi farmacologice. Pigmcnţii au acţiune antiinflamatoare şi protectoare împotriva radiaţiilor. Mirtilina din fructe penetrează celula bacteriei şi îi afectează vitalitatea.
Administrată pe cale bucală acţionează hipoglicemic şi nu conduce la supradozare. Poate înlocui insulina sau se poate asocia cu aceasta în cazuri grave. Un complex de trei factori: astringent. antiseptic, absorbtiv din fructe intervine curativ în tratamentul dispepticilor. Acţionează antianemic ducând la dispariţia vomelor, prezente de obicei la copiii dispeptici.


Uz intern:


1. Pentru tratarea diareei,enteritei,enterocolitei, diabetului, infecţiilor urinare, uremiei, gutei, reumatismului: infuzie,din 1 linguriţă de frunze uscate mărunţite sau pulbere de frunze, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20 — 30 minute. Se strecoară. Se beau 2 — 3 căni pe zi.2. Pentru tratarea enterocolitei, oxiurazei, diabetului, infecţiilor urinare, hemoroizilor: a) cură de fructe (afine), în cantitate de 300 — 500 g zilnic sau 100 g uscate; b) decoct.din 1 linguriţă afine uscate la o cană (200 ml) cu apă. Se fierbe 5 minute la foc moale. Se lasă la răcit 15 minute. Se beau 2 căni pe zi; c) macerat la rece, din o linguriţă afine uscate la o cană (200 ml) cu apă. Se iasă 8 ore. Se beau 2 căni pe zi.
3.
Pentru tratarea diareei: a) tinctură, pregătită din o cană
afine zdrobite peste care se toarnă 4 căni alcool diluat. Se Iasă 10— 14 zile la macerat, timp în care sticla se scutură de 2—3 ori pe zi. Se strecoară în sticle închise la culoare şi astupate cu dop. Se bea câte un păhăruţ înainte de mese; b) fructe uscate şi măcinate, se ia câte un vârf de cuţit din 2 în 2 ore.

4. Pentru tratarea oxiurazei; a) infuzie, din 2 linguriţe frunze uscate, peste care se toarnă 100 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 20—30 minute. Se strecoară. Se bea călduţă, fracţionată în trei prize, în decursul unei zile; b) macerat, 1 linguriţă şi jumătate fructe zdrobite la 400 ml apă rece. Se lasă la temperatura camerei timp de 8 ore. Se bea în cursul unei zile, în trei prize (dimineaţa, prânz, seara).
5. Pentru tratarea diabetului: infuzie, din J linguriţă frunze, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă acoperită 20 minute. Se strecoară. Se beau 2—3 căni pe zi timp de 40 zile. Se face pauză 14 zile, după care cura se repetă.
6. Pentru presbiţie: a) infuzie, din 1 linguriţă frunze, peste care se toarnă o cană apă clocotită (200 ml). Se lasă acoperită 20 minute. Se strecoară. Se beau 3 câni pe zi; b) decoct, din
I lingură fructe zdrobite la o cană de apă (250 ml). Se fierbe 2—3 minute. Se lasă acoperit 15 minute. Se ia în cursul unei zile.


Uz extern:

1. Pentru tratarea de faringite, stomatite, afte: infuzie,din 2 linguriţe afine uscate zdrobite, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20—30 minute. Se strecoară. Se face gargară
de mai multe ori pe zi, din care una înainte de culcare.

2. Pentru tratarea eczemelor, rănilor sângerânde:decoct, din I linguriţă de fructe uscate la o cană (200
ml) cu apă. Se fierbe 5 minute Ia foc domol. Se lasă la
răcit 15—20 minute. Se strecoară. Se aplică
cataplasme pe locul afectat, folosindu-se un pansa­ment steril.
3. Pentru tratarea hemoroizilor, trata­mentul intern se completează cu spălaturi locale sau
comprese, folosindu-se decoctul obţinut din fructe uscate si macerate la rece.
























Niciun comentariu: