19 iul. 2008

ANGELICA (Angelica archangelica)



Familia:Apiaceae

Genul:Angelica

Specii:archangelica

Denumire populara: aglică, anghelică, antonică, buciniş, cucută mare.
Parti folosite
:toata planta

Plantă erbacee, bienală sau perenă, terofită, hemicriptofită, mezohidrofită spre hidrofită, microtermă spre mezotermă, la pH amfitolerantă, întâlnită spontan în etajul montan şi subalpin (500— 1 500 m altitudine), prin locuri stâncoase şi umede, în chei, malul pâraielor,în turbării, la margini de pădure; Genetic, 2n = 22. Fitocenologic, înca­drată în Filipendulo-Petasition, Car. Adenostyletea. Declarată monument al naturii. Nu se recoltează din flora spontană. Pentru scopuri medicinale se cultivă la altitudini de 500—600 m, în apropierea apelor curgătoare, pe locuri adăpostite şi însorite. Inflorire, VII VIII.

Recoltare. Rizomul şi rădăcinile (Angelicae rhizoma cum rădici bus) se recoltează toamna, în primul an de vegetaţie sau în primăvara anului doi, folosindu-se maşina de recoltat cartofi sau sfeclă. Se scutură de pământ şi, dacă este nevoie, se spală repede într-un curent de apă, după care se pun la zvântat. Nu se ţin mult în apă pentru că substanţele active sunt foarte solubile. Se usucă la soare sau în poduri bine aerisite. Uscare artificială, la 35 — 40"C. Fructele (Angelicae fructus) se recoltează în stadiul de pârgâ. Se usucă în camere bine aerisite sau la soare. Se dau prin vânturătoare sau selector de 3—4 ori.

Compoziţie chimică: rizomul şi rădăcinile conţin ulei eteric (0,10—0,37% în produsul proaspăt şi 0,28— 1,0% în produsul uscat). Rădăcinile conţin cumarine (ostol, ostenol, umbeliferonă, umbeliprenină), furanocumarine (archangelica, impe-ratorina, angelicină, xantotoxol, xantotoxină, ber-gapten, oxipencedanină, ostrutol etc), acizi organici (cafeic,clorogenic,chinic, angelic, malonic,succinic, fumărie, oxalic, citric, aconitic), acizi graşi (linoleic, palmitic, bechenic, petroselinic), vitamina B, (683,2 ug%), taninuri. Rizomul şi rădăcinile conţin glucoza, fructoză, zaharoză, umbeliferoză, amidon, substanţe anorganice. Uleiul eteric conţine terpene (felandrenul), caren, limonen, mircen, ocimen, aloocimen, terpi-nolen, sabinen, santen, borneol, carvacrol etc. Fructele sunt bogate în ulei eteric şi alte substanţe organice. Frunzele, tulpina, florile conţin de asemenea ulei eteric şi alte substanţe organice şi minerale.

Bioterapie. Rizomul şirădăcinile au importanţă terapeutică în medicina umană, medicina veterinară şi cosmetică. Principiile active au rol stomahic. tonic-amar,eupeptic, sudorific, diuretic, antiisteric, antireumatic, antinevralgic. Intervine bine în anorexia de natură psihică. Preparatele de A. sunt utilizate încă din Antichitate sub formă de macerate alcoolice, fineturi, vinuri aro­matice. Intră în compoziţia a numeroase specialităţi cu acţiune stomahică. Rădăcina şi rizomul sunt încadrate în rândul drogurilor cu principii aromatice şi în rândul amarelor aromatice. Uleiul volatil, în doze mici este un excitant cerebral, în doze mari devine stupefiant şi depresiv. Aqua Angelicae, preparată din uleiul volatil, este un antiseptic uterin şi antireumatic (Em. Grigo-rescu.I. Ciulei, UrsulaStănescu, 1986). Recomandată în anorexie, dispepsii, meteorism, astenie, isterie, vomismente.

Medicină umană.

Uz intern. 1. Pentru tratarea isteriei, nevralgiilor, reumatismului: pulbere, de rădăcină sau tulpină; se ia câte un vârf de cuţit înainte de masă. 2. Pentru stimularea poftei de mâncare şi combaterea colicilor stomacale: infuzie, din 2—5 g rădăcină peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se continuă fierberea 5 minute. Se bea o jumătate de cană înainte de masă. 3. Pentru reumatism,nevralgii, erupţii tegumentare: decoct, din 10— 15 g plantă la 1/21 apă. Se fierbe 10—15 minute. Se strecoară. Se bea de trei ori pe zi câte o ceaşcă înainte de masă. 4. Pentru combaterea asteniei, vomismentelor, colicilor gas-trointestinale, nevralgiilor: decoct, din 2 linguriţe amestec părţi egale pulbere, rădăcină şi fructe, la 2 căni apă. Se fierbe 5—10 minute. Se strecoară. Se bea încet, cu înghiţituri rare. 5. Pentru stimularea poftei de mâncare, stimularea digestiei: macerat, 50—70 g rizomi şi rădăcină mărunţite într-un litrii de vin curat luat de la producător. Se lasă 2 săptămâni la tempratura camerei. Sticla se agită zilnic. Se filtrează. Se beau 2 păhărele înainte de masă

Uz extern. Pentru tratarea reumatismului: a) ulei volatil (Aetheroleum Ange­licae) se fac frecţii locale; b) spirt de A. (Spirtus Angelicae reumatice) pregătit din ulei de A., camfor şi alcool. Se fac frecţii locale.

Niciun comentariu: