19 iul. 2008

Agrisul (Ribes uva-crispa)

Familia:Grossulariaceae
Genul:Ribes

Specia:uva-crispa

Denumire populara: acreş, aghireş, A. sălbatic, agrasle. agrazerie, agruţ, aguridă, bische, bobită, bolghiţari, caracăţ, coacăţă, coacăză sălbatică, cozmete, flocoşele. fragi de lemn alb, ponuişoară, răşiţă, razachie. rişiţă. rosichină, smirdar, strugur spinos, struguri domneşti, strugurul-ursului.
Parti folosite: fructele

Arbust foarte ramificat, microfanerofit, la umiditate şi pH amfitolerant, mezoterm, întâlnit prin păduri şi tufişuri, din regiunea montană până în cea subalpinâ; se mai numeşte acreş, aghireş, A. sălbatic, agrasle. agrazerie, agruţ, aguridă, bische, bobită, bolghiţari, caracăţ, coacăţă, coacăză sălbatică, cozmete, flocoşele. fragi de lemn alb, ponuişoară, răşiţă, razachie. rişiţă. rosichină, smirdar, strugur spinos, struguri domneşti, strugurul-ursului. Genetic 2n = 16. Sensibil la căldură mare şi ger excesiv.


Compoziţie chimică:
fructele conţin apă (88—93%),proteine (0,80%), acizi malic, citric, tartric (cea 1,5%), substanţe grase (0,65%), zaharuri (8%), celuloză, vitamina C (26—34 mg%), vitamina A, vitaminele B, şi B2, săruri de K, P, Ca, Mg, Na, Zn, Fe, Cu. Valoarea energetică, 48 kcal/100 g, din care se resoarbe 89%.


Bioterapie.
Fructele, consumate înainte de masă, sunt tonic-aperitive, iar după masă, stomahice, în atonii digestive. Recomandate în inflamaţii ale căilor urinare, litiaze, reumatism, gută. Produc diureză cu eliminare de acid uric şi uraţi. Stimulează funcţia hepatică.


Uz intern
: consumate ca
atare; suc, 10 — 200 g pe zi, 3—4 reprize

Niciun comentariu: